O nas

Samotny człowiek, pozostawiony bez pomocy, bardzo często poddaje się i rezygnuje ze swojego życia. Wystarczy nasz niewielki gest oraz odpowiednie wsparcie, żeby odmienić los drugiej osoby i wprowadzić ją na nową drogę – pełną nadziei, optymizmu i z widocznym na horyzoncie lepszym jutrem.

Wokół nas – w naszej lubelskiej społeczności – żyje wiele osób, które ze względu na nieprzyjemne doświadczenia życiowe, są w bardzo trudnej sytuacji. Fundacja w Duchu Miłości powstała po to, żeby pomagać samotnym matkom i opuszczonym dzieciom. Wspólnie z naszymi Darczyńcami chcemy dać im szansę na nowy, lepszy start.

Młode, samotne matki, bardzo często są odrzucone przez najbliższą rodzinę. Pozostawione same sobie, bez środków do życia i jakichkolwiek perspektyw, rzadko podejmują decyzję, żeby mimo wszystko walczyć – najczęściej po prostu poddają się. Nastoletnie matki, które dopiero spodziewają się dziecka, stają przed decyzją aborcji, bo wyrzucone z domu, nie widzą szans na dalszą naukę w szkole oraz samodzielne utrzymanie siebie i dziecka.

Takie dramatyczne scenariusze rozgrywają się każdego dnia, dlatego Fundacja w Duchu Miłości chce zrobić wszystko, żeby ocalić ludzkie istnienie oraz zapewnić matce i dziecku podstawowe, godne warunki do życia i rozwoju. Jest to przede wszystkim pomoc materialna, jak również wsparcie w znalezieniu pracy czy opłacenie terapii psychologa lub innego specjalisty. Nie są to jednorazowe działania, ale długotrwała współpraca. Samotne matki i ich dzieci, potrzebują stałego wsparcia i opieki, którą jako Fundacja, chcemy im zapewnić.

Pomagamy także opuszczonym dzieciom z domów dziecka oraz rodzin zastępczych. Jest to nie tylko wsparcie materialne, ale również wspólne wyjścia, na przykład na pizzę. Prowadzimy dla nich także dodatkowe zajęcia edukacyjne. Kluczowym celem Fundacji jest zachęcanie dzieci do rozwoju i sprawienie, żeby z nadzieją patrzyły w przyszłość.